Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Trenings metoder

Rehabilitering:

Rehabilitering går ut på å gjenopprette pasientens opprinnelige funksjon. Det vil si å tilbakeføre pasientens funksjonsnivå til der den var før skaden oppstod, eller å gi hunden tilbake en best mulig funksjon. Målet er å forkorte og minske hundens lidelse etter skader og operasjoner, samt å forhindre sekundære kompensasjoner ogoverbelastninger.

Rehabiliteringen skjer alltid i nært samarbeid med veterinær, kvalifisert rehabiliteringsterapeut og eier. Man legger opp et skreddersydd behandlingsregime og opptreningsprogram til den enkelte pasient. Det er særdeles viktig at hundeeier følger de anvisninger som blir gitt. Kontrollert og tilpasset trening gir en frisk og lykkelig hund.

Det er avgjørende å komme i gang med rehabiliteringen så raskt som mulig etter en skade.
Hunden må også smertestilles godt nok for å få utbytte av rehabiliteringen.
Cooldog kvalitetssikrer og dokumenterer arbeidet som utføres ved hjelp av ulike verktøy som måler muskelvolum, leddbredder og leddets bevegelsesomfang.

Sverige ligger langt foran oss når det gjelder rehabilitering. Der har utviklingen vært enorm de siste 15 årene. Dette gir en bedre prognose, forkortet rekonvalesens, flere behandlingsmuligheter, reduserer antall tilbakefall og lykkeligere pasienter.

Relevante skader og problemer som kan ha godt utbytte av rehabilitering:

Leddbånd- ligament- og seneskader.
Muskelskader og overbelastning. Muskelskader er svært vanlig hos hund, oppstår arrvev som skaper problemer på sikt ved at kraften svekkes.
Operative inngrep (beinskader, brudd/fractur).
Skader og sykdom i leddbrusk og leddkapsel.
Ryggproblem og ryggoperasjon (Spondylose, prolaps med mer.)
Lammelser og andre nevrologiske skader.
Kroniske lidelser som artrose ved HD, AA, OCD.
Eldre hunder med nedsatt bevegelsesomfang
(virker stive, har mindre kraft i bakbena eller har kortere steglengde enn tidl.)
Uspesifikke halthetsproblem.

Behandlinger som gis under rehabilitering består av flere elementer, avhengig av skadetilfelle og-eller operasjon.

De vanligste behandlingsformene er:
Fysioterapi, treningsterapi, hydroterapi og massasje.De vanligste former for fysioterapi på hund er:
Bevegelsestrening, termoterapi, elektroterapi, ultralyd, laser, kiropraktikk, stretching, mobilisering og akupunktur.

Bevegelsestrening:

Vi utfører leddmobilisering for å øke bevegelsesomfanget til involverte ledd og muskler.

Her starter vi forsiktig opp med passiv bevegelsestrening, stå-trening og gå-trening.

Termoterapi:

Ved termoterapi tar man i bruk enten kuldepakker og/eller varmepakker på de aktuelle områder. Dette øker sirkulasjon, demper hevelse og inflamasjon. Hva man bruker avhenger av skadens art, varighet og omfang.

Elektroterapi:

Elektroterapi består av forskjellige program med mellom- og svakfrekvent strøm som kan skape sirkulasjon, virker smertedempende og stimulere muskler til å arbeide/kontrahere.

Ultralyd:

Ved behandling med ultralyd er det lydbølger som gir en dyptvirkende mikromassasje i muskulatur og vev. Det virker muskelavslappende, smertestillende og sirkulasjonsfremmende.

Stretching:

Ved behandling av stretching er tøyning av forkortet muskulatur slik at den blir myk og smidig. Dette gir øket bevegelse i involverte ledd. En fleksibel muskel har en langt lavere skaderisiko enn en spent og kort muskel. Bør kun utføres av kvalifiserte personer da det kan være en risiko for å skade hunden.

Kiropraktikk:

Ved behandling av kiroprktikk bruker man hendene hvor man manipulerer hundens skjelett/ledd. Dette løser opp blokkeringer og låsninger. Kan ofte kombineres med triggerpunkt massasje.
Man kan behandle halthet, ryggsmerter, belastnings skader og nevrologiske problem som er forårsaket av forstyrrelser i ryggsøylen.


Akupunktur:

Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsmetode fra Kina. Punkter langs meridianene stimuleres med tynne nåler for å tilføre energi, fjerne stagnasjon eller for å oppnå en bedre sirkulasjon.
Man kan bl.a behandle muskel- og skjelettlidelser, bedre bevegelser, øke sirkulasjon og smertelindre.

Massasje:

Muskler og bløtvev behandles med hendene gjennom berøring og mekanisk bearbeiding.
Massasjen består av mange ulike teknikker og grep som påvirker bindevev, sener, muskulatur og triggerpunkter.

Massasje har mange effekter:

Massasje skaper sirkulasjon (blod/lymfe), gir en tøyningseffekt på muskelfibre, minske muskulære spenninger og muskulære smerter (muskler og sener blir mer elastisk), virke beroligende eller oppkvikkende avhengig av hvilken teknikk man bruker, minske ødem/hevelser, bedre/blankere pels (talgkjertelproduksjon), myke opp arrvev. Massasje gjør også hunden mer håndterbar.
Gjennom massasjen kan hunden få tilbake et mer normalt bevegelsesmønster gjennom å løse opp spenninger i hele kroppen, ikke bare det skadde området. Det er en fordel med forebyggende massasje før skadene eller synlige problem oppstår
Øker kontakten mellom hund og eier gjennom lekser/massasje som eier må utføre hjemme.

Treningsterapi:

Når det gjelder opptreningen kan man aldri ta igjen tapt tid, og man må skynde seg langsomt for å unngå sekundære skader og problem.
Muskulatur rundt et skadested vil bli svekket i styrke og funksjon, samt få et redusert volum
dvs. atrofi/muskelsvinn. Generelt er det slik at en godt trent hund med sterk muskulatur vil få en kortere rekonvalesentperiode enn en utrenet hund. Treningsterapi består av muskelfunktionell trening, funktionell trening, styrketrening, balansetrening, koordinasjonstrening og redskapstrening.

Vi bygger sakte opp styrke etter et skreddersydd program som inkluderer:
Øvelser (balanse, vekter, terreng, kavaletter, kjegler, teraball med mer).
Hydroterapi/vanntrening (basseng og vanntredemølle).

Basseng:

Ved bassengtrening kan hunden trenes suksessivt opp med minimal belastning på ledd pga. vannets oppdrift. Vannet gir en forsiktig og effektiv trening av muskler og ledd. Vi legger opp et treningsprogram som inneholder ulike øvelser tilrettelagt hundens spesifikke problem.
Det er viktig å få hundens muskulatur tilbake i likesidig balanse for å oppnå en best mulig funksjon. Svømming bygger muskulatur, kondisjon og opprettholder leddenes bevegelser da hunden kan bruke absolutt hele kroppen ved svømming. Basseng er effektivt om hunden skal ned i vekt.

Vanntredemølle:

Trening i vanntredemølle ser ut som et stort akvarium. Her fyller vi opp med tilpasset vannmengde og avpasser fart/intensitet til hundens belastningsnivå og evt. skadetilfelle. Her bygger hunden ekstremt kontrollert opp sin muskulatur og kondisjon med minimal belastning på ledd. Vannet opprettholder leddenes bevegelser. Supert for opptrening av friske hunder, alle typer sportshunder som skal spisse formtoppen, utstillingshunder, skadde hunder, overvektige hunder mm.
Hunder som utvikler mye stress og svømmer dårlig i bassenget, trives ofte godt i vanntredemøllen. Mange hunder svømmer også tildels dårlig med bakbena i basseng, samt at det er flere typer skader som ikke bør svømmetrenes i basseng. Hunden har bunnkontakt, og eier har en svært nær og god kontakt med hunden sin i en vanntredemølle.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn